Debrődi Szent László búcsú (összefoglaló)

25. jún 2011.

Event Details


85-623-5248-a1_debrod_bucsu_hu_sk
2011. június 25-én, negyedik alkalommal került megrendezésre a debrődi Szent László búcsú. A magyar nyelvű szentmise – mely a Szent László tisztáson álló növénytemplomban zajlott -főcelebránsa Mons. Vladimír Filo PhLic. rozsnyói püspök volt, a szlovák szentbeszédet pedig Mgr. Peter Ján Budzák, rudnoki plébános tartotta.

Az ünnepségen részt vett Kollai István, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének igazgatója és Czajlik József, a kassai Thália színház igazgatója.

A liturgikus részt gazdag kultúrműsor követte, melyben felléptek: Tüzikék – debrődi éneklőcsoport, Juhász Ferenc – brácsaművész Finnországból, helyi és környékbeli fiatal tehetségek, a Nagyidai Hagyományőrző Csoport, a VODOPÁD Country & bluegrass együttes, Jamming Station rock együttes. A műsor fő atrakciója az ISMERŐS ARCOK koncert volt, hiszen Kelet Szlovákiában most léptek fel először. A szeszélyes időjárás ellenére több százan sétáltak ki a tisztásra, akiket – mint elmondták – nemcsak az ünnepség vonzott, hanem a hely szépsége is

Papp Adrianna (MKP), Debrőd polgármestere elmondta ,,Évről – évre egyre többen látogatnak el a Szent László búcsúra, és éppen ezért óriási öszpontosítást és összetartást igényel a rendezvény megszervezése. Szerencsére a helyiek lelkesedése nem apad, így rendelkezésünkre áll egy kb. 20 fős csapat, akik nélkül nem lehetne megvalósítani az ünnepséget. Éppen ezért ezen a napon Szent László királyunk hagyatéka előtt fejet hajtva egyben az emberi összefogást is megünnepeljük. Ezt a kezdeményezést több fontos intézmény is nagyra értékeli és támogatja. Pályázat útján anyagiakban Kassa Megye is hozzájárult a kiadásokhoz, és a helyi MKP és CSEMADOK szervezetek mellett társszervező volt a Bódva Völgye és Érchegység Kulturális Központja, valamint a Rovás Polgári Társulás is. Külön ki kell emelnem a bócsai (Magyarország) székhelyű POLI – FARBE festékgyártó céget, melynek Nyitrán is van kirendeltsége. A Poli – Farbe tavaly itteni óvodáknak adományozott természetbarát festékanyagokat, ez éven pedig a debrődi Szent László növénytemplomra küldött támogatásként 1600 négyzetméterre elegendő fakonstrukciók tartósítására alkalmas lazúrt. Az, hogy részesülhettünk e nagylelkű adományban Kecskemét város vezetőségének is köszönhető, hiszen ők is hallottak a növénytemplomról, és közbenjártak az ügy érdekében. Bízunk benne, hogy a búcsúra ellátogatók ezután sem csalódnak a rendezvény színvonalában, és egyre többen lesznek azok, akik felismerik ennek fontosságát, és hozzájárulnak sikerességéhez.

További képekért kattintson ide.