Vasárnapi iskola Debrődön

28. márc 2014.

2014. március 22-én a debrődi kultúrházban három nagyon kedves hölgy,magyarországi pedagógus áldozta fel szabadidejét hogy határontúli közönségével, elsősorban a gyerekekkel és szüleikkel töltsenek pár hasznos és tevékeny órát.

Helyszín: Debrőd, Debrőd, a helyi kultúrház

A gyerekek különböző korosztályúak, a legkisebb három hónapos, a legidősebb is alapiskolás, mégis úgy állították össze a programot hogy senki sem unatkozott és mindenki talált magának való érdekes foglalatosságot ami lekötötte figyelmét.

A találkozó bemutatkozással kezdődött, arra buzdították a résztvevőket hogy mindenki válasszon magának egy tárgyat  az asztalról. Meg is dícsérték a gyermekeket, milyen szépen elmondták miért választották ezt vagy azt a tárgyat, legyen az kisautó, lovacska vagy kokárda.

A tanító nénik nagyon szimpatikusak voltak, röviden, érthetően  fejezték ki magukat, meséltek úgy a falra akasztott  Attila,-Nimród képekről, mint a Csodaszarvas-legendáról, ami a foglalkozás központi témája lett. Az elkészített fénymásolt szövegből jutott mindenkinek egy példány, hozzá is lehetett látni a kifestőknek, színezésnek, rajzolásnak.

Majd csapatokra, csoportokra osztották a gyerekeket és segítőiket. Nekik kellett a posztereken behelyettesíteni a hiányzó szavakat, hogy kiegészítsék a történetet.

Önkéntes jelentkezőkből sem volt hiány, folyékonyan olvasták fel a Házi Áldást, a Csodaszarvas-dramatizálásában pedig szinte mindenki kivette a részét, megelevenedett Hunor és Magor a kis színészek tolmácsolásában.

A legendához kapcsolódó puzzle kirakásában is jeleskedtek a debrődi fiatalok, de igazán elemükben a táncparketten érezhették magukat, néhány új dalt és lépéseket is megtanulhattak, ezt a kicsik is nagyon élvezték.

Még ha ez a sok program nem lett volna elég szórakozásnak, zárásképp és emlékeztetőnek ,elvihető ajándéknak még igazi sámándob-készítésére is sor került.

Emlékezetessé nem csak ez tette a több mint két órás foglalkozást, hanem a résztvevőket is megörökítette a szepsi televízió kamerája.

Aki esetleg kedvet kapott a hasznos időtöltéshez, bátran jöjjön el a legközelebbi találkozóra. Hívjátok meg barátaitokat, ismerőseiteket, aput, anyut, nagyszülőket. Jöhettek magatok is, esetleg szlovák barátotok, osztálytársatok-ilyen is volt-kíséretében. Tessék eljönni, érdemes itt lenni, ápolni anyanyelvünket, okosodni és nem utolsósorban jól érezni magunkat-magatokat.

A Vasárnapi Iskola havi rendszerességgel lesz megtartva. A legközelebbi foglakozás 2014. április 12-én lesz, és húsvéti foglalkozásokkal várnak mindenkit sok szeretettel a szervezők.

Szeles Blunár Zsuzsa, anyuka